/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO
7 kirjoitettua koreografiaa – A Book of Dances ilmestyy 10.11.2024
Teksti: TUA
Kuva: Aino Nieminen
Teatterin Uuden Alkukirjaston kahdeksas peruskivi on koreografi, esiintyjä ja kuvataiteilija Anne Naukkarisen toimittama A Book of Dances. Teos koostuu seitsemästä kirjoitetusta koreografiasta. Kirjoittajina ovat Naukkarisen lisäksi Suomessa asuvat taiteilijat Laura Cemin, Mikko Niemistö ja Marika Peura sekä Ruotsissa toimivat taiteilijat BamBam Frost, Ofelia Jarl Ortega ja Pontus Pettersson. Kirja on kustannettu yhdessä Liikkeellä Marraskuussa -festivaalin kanssa. Jututimme Annea teoksen syntyprosessista julkaisujuhlien alla.
Anne Naukkarinen, mikä oli A Book of Dancesin alkukipinä, miksi halusit tehdä tällaisen kirjan? Mikä sinua kiinnostaa koreografian ja tekstin suhteessa?
Yksi kipinä, joka on selkeimmin mielessäni juuri nyt, palautuu vuoteen 2019, kun olin tekemässä edellistä kirjaani Kyse on kaikesta – keskusteluja ajalta 3.9.2017-31.5.2019 (About everything – conversations during 3.9.2017-31.5.2019). Kirja muodostui melkein kahden vuoden aikana käymistäni “kirjeenvaihdosta” taiteilijoiden Rea-Liina Brunou, Minna-Kaisa Kallinen, Liina Kuittinen ja Sara Kovamäki kanssa. Keskustelimme taiteen tekemisestä, arjesta ja taidetyöstä. Kun tein kirjaa, olin kiinnostunut siitä, mitä kaikkea työtä taiteen tekijänä – taiteen lisäksi – teemme, ja miltä taidetyö kokemuksena tuntuu?
Tuotamme taiteilijoina lukemattomasti tekstejä rahoituksen saamiseksi ja markkinoinnin tueksi: perustelemme, vakuutamme ja selitämme. Halusin kirjoittaa ja lukea erilaisia tekstejä, sellaisia, jotka nousisivat taiteellisten prosessien sisältä. Teoksessa Kyse on kaikesta olimme jo kirjoittaneet runollisia, score -pohjaisia ja muita kokeellisia tekstejä, ja koin tarpeen antaa seuraavassa projektissani tilaa tällaisille kirjoituksille – teksteille, jotka kehittyvät ja avautuvat suhteessa koreografiseen työskentelyyn. Kutsuin alusta alkaen näitä tekstejä kirjoitetuiksi koreografioiksi, ja ajattelen edelleen, että tämä on ihan osuva ilmaisu.
Miten valitsit kirjaan kirjoittaneet koreografit?
Osa taiteilijoista on ollut minulle henkilökohtaisesti tuttuja pidemmän aikaa, kun taas toiset ovat pääasiassa tuttuja heidän teostensa ja taiteellisen ajattelunsa kautta. Olen seurannut näiden taiteilijoiden työtä yleisönä, heidän tekstiensä ja julkaisujensa lukijana. Kaikkien taiteellisessa ajattelussa on ollut jotakin, mikä on jäänyt kytemään kehooni; mitä enemmän olen tutustunut heidän ajatteluunsa ja tekemiseensä, sitä selvemmäksi tuli, että halusin heidät jakamaan kirjan tilan kanssani.
Millainen lukupaketti syntyi? Mitä lukijat voivat odottaa?
Lukijat voivat odottaa löytävänsä runollisia ja kokeellisia tekstejä, jotka tuovat näkyväksi sen miten tanssi ja liike sanallistuu, ja millaisena koreografian ja tekstin suhde näyttäytyy. Teokset ovat kirjoitettuja koreografioita, jotka avautuvat ja kehittyvät luettaessa, mikä tarjoaa lukijalle mahdollisuuden kokea ja tulkita liikettä sanallisesti. Kirja kutsuu lukijat myös mukaan pohtimaan mitä kaikkea koreografia voi olla?
A Book of Dancesin julkkareita vietetään Helsingin Taidehallilla (Nervanderinkatu 3) sunnuntaina 10.11. klo 15.00. Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.
Ilmoittaudu julkkareihin tästä: Anne Naukkarinen: A Book of Dances – Liput | Fienta
Ennakkotilaa kirja tästä: Anne Naukkarinen (Edited by) | A Book of Dances | PREORDER – T/U/A (tuakirjasto.fi)
Saatat innostua myös näistä
ESSEE: En ole siivoojasi
Kuva: Monika Stolarska. Stateswomen, Sluts of Revolution, or the Learned Ladies, Teatr Polski in Bydgoszcz, 2017.
Teksti: Sofia M. Ciel. Hän on puolalaistaustainen norjalainen taidekriitikko ja taidehistorioitsija. (suomennos: Minna Kortesmaa)
Protestia ja politiikkaa Puolan naistaiteilijasukupolvien toiminnassa
Kansainvälisissä taidelehdissä on ilmestynyt paljon artikkeleita, joissa kerrotaan Puolan tilanteesta. Yleensä artikkelit käsittelevät lähinnä puolalaisissa taideinstituutioissa tapahtuneita muutoksia. Taidekriitikot kirjoittavat usein poliittisesta tasosta, jolloin eri toimijat ja poliittiset toimenpiteet saavat näkyvyyttä.
HAASTATTELU: Marie Kajava ja kierrätetystä materiaalista syntynyt näytelmä
Teksti: Heidi Backström
Kuva: Aino Nieminen
Teatterin Uuden Alkukirjaston neljäs peruskivi on näytelmäkirjailija ja dramaturgi Marie Kajavan monologinäytelmä in the margin, i wrote some shit about my soft skin. Teos pohjaa muistikirjoihin unohtuneisiin tai Kajavan vuosien varrella hylkäämiin tekstinpätkiin.
ESIPUHE: Radical Beings. Five New Plays from “the Wild East of Europe”
Text: Cristina Modreanu
Photo: Elise Wilk, A Bordeniau
”In Eastern Europe theatre is always deeply affected by the political field. Acting in opposition to that, some artists are still trying to avoid political subjects, offering instead to the audience elaborate performative means of escaping reality.”