/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO
7 kirjoitettua koreografiaa – A Book of Dances ilmestyy 10.11.2024
Teksti: TUA
Kuva: Aino Nieminen
Teatterin Uuden Alkukirjaston kahdeksas peruskivi on koreografi, esiintyjä ja kuvataiteilija Anne Naukkarisen toimittama A Book of Dances. Teos koostuu seitsemästä kirjoitetusta koreografiasta. Kirjoittajina ovat Naukkarisen lisäksi Suomessa asuvat taiteilijat Laura Cemin, Mikko Niemistö ja Marika Peura sekä Ruotsissa toimivat taiteilijat BamBam Frost, Ofelia Jarl Ortega ja Pontus Pettersson. Kirja on kustannettu yhdessä Liikkeellä Marraskuussa -festivaalin kanssa. Jututimme Annea teoksen syntyprosessista julkaisujuhlien alla.
Anne Naukkarinen, mikä oli A Book of Dancesin alkukipinä, miksi halusit tehdä tällaisen kirjan? Mikä sinua kiinnostaa koreografian ja tekstin suhteessa?
Yksi kipinä, joka on selkeimmin mielessäni juuri nyt, palautuu vuoteen 2019, kun olin tekemässä edellistä kirjaani Kyse on kaikesta – keskusteluja ajalta 3.9.2017-31.5.2019 (About everything – conversations during 3.9.2017-31.5.2019). Kirja muodostui melkein kahden vuoden aikana käymistäni “kirjeenvaihdosta” taiteilijoiden Rea-Liina Brunou, Minna-Kaisa Kallinen, Liina Kuittinen ja Sara Kovamäki kanssa. Keskustelimme taiteen tekemisestä, arjesta ja taidetyöstä. Kun tein kirjaa, olin kiinnostunut siitä, mitä kaikkea työtä taiteen tekijänä – taiteen lisäksi – teemme, ja miltä taidetyö kokemuksena tuntuu?
Tuotamme taiteilijoina lukemattomasti tekstejä rahoituksen saamiseksi ja markkinoinnin tueksi: perustelemme, vakuutamme ja selitämme. Halusin kirjoittaa ja lukea erilaisia tekstejä, sellaisia, jotka nousisivat taiteellisten prosessien sisältä. Teoksessa Kyse on kaikesta olimme jo kirjoittaneet runollisia, score -pohjaisia ja muita kokeellisia tekstejä, ja koin tarpeen antaa seuraavassa projektissani tilaa tällaisille kirjoituksille – teksteille, jotka kehittyvät ja avautuvat suhteessa koreografiseen työskentelyyn. Kutsuin alusta alkaen näitä tekstejä kirjoitetuiksi koreografioiksi, ja ajattelen edelleen, että tämä on ihan osuva ilmaisu.
Miten valitsit kirjaan kirjoittaneet koreografit?
Osa taiteilijoista on ollut minulle henkilökohtaisesti tuttuja pidemmän aikaa, kun taas toiset ovat pääasiassa tuttuja heidän teostensa ja taiteellisen ajattelunsa kautta. Olen seurannut näiden taiteilijoiden työtä yleisönä, heidän tekstiensä ja julkaisujensa lukijana. Kaikkien taiteellisessa ajattelussa on ollut jotakin, mikä on jäänyt kytemään kehooni; mitä enemmän olen tutustunut heidän ajatteluunsa ja tekemiseensä, sitä selvemmäksi tuli, että halusin heidät jakamaan kirjan tilan kanssani.
Millainen lukupaketti syntyi? Mitä lukijat voivat odottaa?
Lukijat voivat odottaa löytävänsä runollisia ja kokeellisia tekstejä, jotka tuovat näkyväksi sen miten tanssi ja liike sanallistuu, ja millaisena koreografian ja tekstin suhde näyttäytyy. Teokset ovat kirjoitettuja koreografioita, jotka avautuvat ja kehittyvät luettaessa, mikä tarjoaa lukijalle mahdollisuuden kokea ja tulkita liikettä sanallisesti. Kirja kutsuu lukijat myös mukaan pohtimaan mitä kaikkea koreografia voi olla?
A Book of Dancesin julkkareita vietetään Helsingin Taidehallilla (Nervanderinkatu 3) sunnuntaina 10.11. klo 15.00. Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.
Ilmoittaudu julkkareihin tästä: Anne Naukkarinen: A Book of Dances – Liput | Fienta
Ennakkotilaa kirja tästä: Anne Naukkarinen (Edited by) | A Book of Dances | PREORDER – T/U/A (tuakirjasto.fi)
Saatat innostua myös näistä
NÄKÖKULMA: Hiljaisuuden ja tauon ero
Kuvat ja teksti: Aino Nieminen
Jokainen kuvavalinta on aina arvovalinta. Myös silloin kun kuva valitaan kuvapankista. Samaa arvovalintaa teemme sanoilla. Termit, joita käytämme, vaikuttavat siihen millainen maailma viestiemme myötä rakentuu. Se kertoo myös kenelle tai kenestä puhumme, kuka kuuluu joukkoon ja kuka jätetään ulkopuolelle.
Näkökulma: Miksi vain oma sota kiinnostaa?
Teksti: TUA/Maria Säkö
Maailmassa on tällä hetkellä käynnissä noin 40 eri sotaa. Sitä ei uskoisi, kun katsoo suomalaisten teattereiden ohjelmistoja. Suomalaisessa teatterissa käydään ikuisesti vain omia sotia.
Muutakin kuin identiteettikeskustelua
Teksti: TUA Kuva: Mitro Härkönen
Noora Dadu (s.1981) on helsinkiläinen näyttelijä, kirjoittaja ja esitysten tekijä sekä yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on tuttu muun muassa Teatteri Takomon, Kansallisteatterin ja Ryhmäteatterin esityksistä. Hän on Teatteri Takomon jäsen sekä osa Ryhmäteatterin politiikka-kollektiivia. Hän on esityksissään käsitellyt mm. erimielisyyttä ja rakkautta sekä yksilöiden elämässä että laajemmassa poliittisessa kontekstissa. Hänen viimeisimpiin töihinsä kuuluu myös Viiksi-instituutti, jossa harjoiteltiin maailmassaoloa. Minun Palestiinani ja Fail on hänen esikoiskirjansa ja TUA.n alkukirjaston ensimmäinen peruskivi.