Teksti: TUA
Kuva: Jussi Kirjavainen

Pipsa Lonka kuuluu Suomen käännetyimpiin ja palkituimpiin näytelmäkirjailijoihin. Longan näytelmä Peter asui talossa – delfiini pisteestä pisteeseen ilmestyy TUAn kustantamana, Aino Niemisen taittamana kirjana tiistaina 7.5.2024.

Näytelmä kertoo pullokuonodelfiinistä, jolle tehtiin poikkeuksellinen eläinkoe 1960-luvulla. Hänelle opetettiin englantia, ihmisten kieltä. Osana koetta delfiini asui puoli vuotta kahdestaan nuoren naisen kanssa talossa, jonka kaikkiin huoneisiin oli laskettu vettä. Peteriksi kutsutun delfiinin elämä päättyi itsemurhaan.

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Noora Dadun ylistetystä Minun Palestiinani ja Fail -teosparista otettiin toinen painos. Sitä on nyt saatavilla TUA:n verkkokaupasta, Rosebudin Sivullisesta, Niteestä sekä Tekstin talon Pp -kirjakaupasta. Noora Dadulle myönnettiin 13.12. vuosittain jaettava Nuori Voima -palkinto. Palkinto myönnettiin Dadun työstä käsikirjoittajana, näyttelijänä ja kirjailijana. Palkintoperusteissa Dadun teosta luonnehdittiin näin: ”Dadun näytelmien julkaiseminen kirjallisuutena osoittaa, miten tuoretta ja tarkkaa tekstien taiteellinen ja yhteiskunnallinen ajattelu on.” ” Minun Palestiinani ja Fail on osoitus kirjallisuuden ja taiteen mahdollisuudesta toimia erityisellä tavalla kriittisenä, informatiivisena ja monisyisenä puheenvuorona kaikkein kipeimpien ja akuuteimpien ajankohtaisten tapahtumien hetkillä. Teospari on moniaineksinen, kriittinen, itsekriittinen, koominen, järkyttävä; se tarjoaa sekä tarpeellista perustietoa Palestiinasta, että tärkeää pohdintaa taiteen rooleista, mahdollisuuksista ja rajoista.” Jokaisesta TUA:n verkkokaupasta 30.12. mennessä ostetusta Minun Palestiinani ja Fail -kirjasta lahjoitetaan 10 euroa/kirja Noora Dadun valitsemaan kohteeseen Gazan ja Länsirannan alueen ruohonjuuritason kulttuuritoimijoille, jotka edistävät demokraattista kehitystä.

Leave a comment
 

Teksti: Cristina Modreanu 

Kuva: Elise Wilk, A Bordeniau
Romanialainen teatterintutkija ja kulttuuritoimittaja Christina Modreanu johdattaa suomalaiset lukijat Balkanin alueen villiin ja radikaaliin teatterielämään.

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Teksti: Heidi Backström

Kuva: Aino Nieminen

Teatterin Uuden Alkukirjaston neljäs peruskivi on näytelmäkirjailija ja dramaturgi Marie Kajavan monologinäytelmä  in the margin, i wrote some shit about my soft skin. Teos pohjaa muistikirjoihin unohtuneisiin tai Kajavan vuosien varrella hylkäämiin tekstinpätkiin. 

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Kuvat ja teksti: Aino Nieminen

Jokainen kuvavalinta on aina arvovalinta. Myös silloin kun kuva valitaan kuvapankista. Samaa arvovalintaa teemme sanoilla. Termit, joita käytämme, vaikuttavat siihen millainen maailma viestiemme myötä rakentuu. Se kertoo myös kenelle tai kenestä puhumme, kuka kuuluu joukkoon ja kuka jätetään ulkopuolelle.

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Teksti: Olga Palo

Kuva: Aino Nieminen

Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirjassa Ginny Weasley löytää Lordi Voldemortin vanhan päiväkirjan, ja Voldemort alkaa elää Ginnyn kautta. Voldemortin muisto elää päiväkirjassa, ja päiväkirjansa kautta hän saa tahtonsa toteutumaan. Kirja ei siis ole ainoastaan Voldemortin muistiinpanoja elämästä, vaan jollain tapaa kirjoitusajankohdan nuori kirjoittaja itse – Voldemort arkistoituna päiväkirjaan.

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Text: Cristina Modreanu 

Photo: Elise Wilk, A Bordeniau

”In Eastern Europe theatre is always deeply affected by the political field. Acting in opposition to that, some artists are still trying to avoid political subjects, offering instead to the audience elaborate performative means of escaping reality.”

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Teksti: Kristiina Sarasti

Kuva: Gergana Dimitrova, Georgi Angelov

Balkanilaiset feministisen teatterin pioneerit käyttävät teatteria patriarkaatin epäkohtien tutkimiseen. Heidän suomennetut näytelmänsä tuulettavat railakkaasti tyttöyden ja naiseuden normeja.

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Teksti: Susanna Kuparinen

Jeton Nezirajn näytelmän raaka ja ironinen nauru näyttää ohjaaja Susanna Kuparisen mukaan sen, millainen EU on niistä, joita ei kutsuta sen juhlapöytiin.

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
 

Teksti: Maria Säkö

Kuvat: The Handke Project, Atdhe Mulla

Dokumentaarinen The Handke Project -teatteriesitys tuo esiin balkanilaisten näkymättömyyden ja eri keskustelujen kohtaamattomuuden Euroopassa. Handke-asiantuntijat lännessä kehottivat hänen kritisoijiaan lukemaan Handkea. Mutta lukivatko balkanilaistaustaiset toimittajat ja taiteilijat häntä liian tarkkaan?

LUE LISÄÄ →
Leave a comment
Updating…
  • Ostoskori on tyhjä.
/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO/TEATTERIN/UUSI/ALKUKIRJASTO